Friday, April 22, 2011

Iepurasul de Paste

Nu pot spune că nu mai cred în Iepuraş, dar nici că o fac încă. Astfel încât, pentru a păstra totuşi în suflet bucuria cu care acest personaj mi-a umplut copilăria, am ajuns să leg imaginea lui de realitatea de astăzi.

Pregătiri... Peste tot în jur. Oriunde ai merge vezi doar agitaţie şi mulţi, mulţi oameni care se pregătesc de sărbătoarea care urmează. Multe personaje. Să le luăm pe rând.

Mămici grăbite prin piaţă, căutând cele mai gustoase bucate şi cele mai proaspete legume. Tătici trimişi după ingredientele pe care mămicile deja amintite au uitat, în graba lor, să le achiziţioneze. Cupluri care iau cu asalt magazinele de jucării pentru a alege cadoul ideal pentru copilaşii care abia aşteaptă venirea Iepuraşului. Acest Iepuraş e cel în care cu toţii, la un moment dat, am crezut. E acel Iepuraş pentru care eram foarte cuminţi câteva zile înainte de sosirea lui şi e cel care ne aducea, după posibilităţi, cele mai frumoase păpuşi, maşinuţe, animăluţe sau dulciuri. Era Iepuraşul care, indiferent ce ne aducea, ne făcea fericiţi. Pentru că atunci nu aveam pretenţii. Pentru că atunci conta doar bucuria pe care ne-o aducea sunetul pe care îl făcea hârtia de cadouri atunci când, cu mari emoţii, o rupeam să vedem ce se ascunde sub ea. Dar, cu cât creştem, cu atât cresc şi pretenţiile, dorinţele şi necesităţile noastre.

Pe ici, pe colo, câte un adolescent sau o adolescentă care îşi cumpără tricoul sau perechea de pantofi mult dorit(ă) din bănuţii primiţi de la un Iepuraş mai modern, care, şi din comoditate sau lipsă de timp dar şi din dorinţa de a nu eşua în alegerea unui cadou nepotrivit pentru tânărul/tânăra în cauză, alege o variantă mult mai simplă decât primul Iepuraş: dăruirea unei sume de bani, împreună cu o replică de genul "Uite aici... Să îţi iei ce vrei tu de Paşti !".

Din când în când putem zări şi câte un tânăr, parcă rătăcit, care caută cadoul perfect pentru a sa iubită. Sau o tânără, ceva mai hotărâtă (având avantajul supracunoaşterii magazinelor), care caută şi ea un cadou pentru iubitul ei. În acest caz avem de-a face cu un Iepuraş perfecţionist şi îndrăgostit, care sigur nu va abandona căutările cadoului care să placă destinatarului şi care, mai ales, să aibă şi o semnificaţie aparte pentru persoana în cauză, dar care să fie dat şi primit cu aceeaşi iubire sinceră.

Şi bărbaţii căsătoriţi caută cadourile ideale pentru soţiile lor, dar şi acestea din urmă o fac. În acest caz, avem de-a face cu Iepuraşul care doreşte să păstreze tradiţia şi să-şi arate, printr-un gest simplu, ale sale sincere sentimente.

Ce este comun acestor personaje, este că, ele încearcă să dăruiască acel cadou care să placă şi să fie şi util. Şi, la urma urmei, despre asta este vorba în această perioadă: despre a dărui ! Din toată inima ! Voi de la ce Iepuraş veţi primi cadouri anul acesta ? Şi, mai ales, veţi fi Iepuraşul cuiva ?

No comments:

Post a Comment